FİZİKSEL GELİŞİM 03.04.2020
Fiziksel Gelişim (2. Hafta)
0-1 Yaş
Bebeğin yüzükoyun yatarken başını ve göğsünü kollarıyla desteklemesini çalışın. Bebeği yere yüzükoyun yatırın ve dikkatini çekmek için onunla konuşun. Sizi görmek için kendini kollarıyla yukarı itecek mi diye bakın. Bebek yüzükoyun yatarken başına yakın bir yerde oyuncak veya çıngırak tutun, böylece bakmak için başını kaldırmak zorunda kalacaktır. Başını kaldırması için oyuncağı yukarıya doğru oynatın. Bebeği rulo şeklinde bir yastık veya havlunun üzerine yüzükoyun, elleri yere değecek şekilde yatırın ve size bakması için sesler çıkarın. Bebeğin daha fazla çabalaması için zamanla, yastığı daha küçük bir yastıkla değiştirin. Ayrıca bebeği yüzükoyun yatırıp, önüne bir ayna koyun. Başını kaldırıp aynaya bakması için aynaya tıklayın veya bebekle konuşun.
1-2 Yaş
Yetişkin sandalyesine tırmanıp, ters dönüp, oturabiliyorum. Sandalyeye oturun ve çocuğu sandalyeye tırmanıp yanınıza oturması için teşvik edin. Gerekirse fiziksel yardım sağlayın. Elleri sandalyede olacak şekilde çocuğu kollu sandalyenin önüne koyun. Dizini sandalyeye koymasına yardım edin ve poposundan ittirin. Gerekirse çocuğu dönerek oturması için çevirin. Zamanla yardımınızı azaltın. Buna benzer çalışmayı koltukta yapabilirsiniz. Koltuğun minderini kaldırın ve tırmanması için onu teşvik edin. Gerekirse kendini yukarıya çekmek için koltuğun kolunu tutmasına yardımcı olun. Bu çalışmayı oyun haline getirmek için hızlı ve hareketli bir müzik çalıp, müzik boyunca bu etkinliği peş peşe yapabilirsiniz. Hep aynı müziği kullanarak çocuğu bu etkinliğe işitsel olarak şartlayabilirsiniz.
2-3 Yaş
Çocuğun olduğum yerde çift ayak sıçramasını destekleyin. Çocuğun önünde durarak her iki elinden tutun. Siz dizlerinizi bükerken onunda dizlerini bükmesini sağlayın. Ayaklarınızı bir arada tutarak zıplarken, onu ellerinden yukarıya doğru çekin. “Zıpla” deyin ve bunu yaparken çocukla gülün. Tavşan yada kanguru taklidi yaparak onu eğlendirin. Çocuğun zıplaması için küçük bir trambolin veya yatak kullanın. Başlangıçta zıplarken çocuğun ellerinden tutun ve eğer bırakırsanız gerektiğinde destek vermek için yanında bulunun. Ayrıca çocuğun boyundan biraz yüksekte duran bir kutuya beraber zıplayarak küçük oyuncakları atma çalışması yapabilirsiniz.
3-4 Yaş
Çocuğun 20 cm yükseklikten atlamasını destekleyin. Yaklaşık 10 cm. yüksekliğinde bir kutu/sert koltuk minderi üstüne çıkarak aşağıya atlayın. Çocuğun ilgisini çekmek için “Hooop pa” gibi sözlü ifadeler kullanın. Çocuğu yükseltiye çıkarıp önünde durup, gerekirse tutmak için kollarınızı açarak, onu atlamaya teşvik edin. Başlangıçta çocuk atlarken ellerini tutmanız gerekebilir. Atlayabilirse bunu oyun haline getirin ve beraber sırayla atlayın. Önce siz atlayın ve sonra çocuktan aynısını yapmasını isteyin. Kullandığınız nesnelerin çocuğun ayağının altından kaymamasına dikkat edin. Zamanla yüksekliği arttırın. Evde, koridora yaklaşık 50 cm aralıklarla yükseltiler koyarak bir düzenek hazırlayın. Bir müzik aleti kullanarak (yada küçük bir tavaya kaşıkla vurarak…) tempo tutun ve çocuğun koridorun başından sonuna kadar engellerin üstüne çıkıp, aşağıya atlayarak etkinliği tamamlamasını sağlayın.
4-6 Yaş
Çocuğun yön değiştirerek koşmasını destekleyin. Evde koridor gibi boş bir alanda çocuğa nasıl koşacağını ve yön değiştirmek için nasıl döneceğini gösterin. Bant, ip veya tuvalet kağıdı rulosu kullanarak çocuk için bir koşu yolu hazırlayın. Yolu çocuğun dönerek yön değiştirmesini gerektirecek şekilde düzenleyin. Yönlendirme için “sol” ve “sağ” komutları vermeyi deneyin. Örneğin, oyun oynarken çocuğa “Sola koş, sağa koş, sola koş” deyin. Çocuğun komutlara uymasını pekiştirmek için onun da komut veren kişi olmasına izin verin.
Odanın içerisinde yere aralıklı olarak çeşitli resimler yada küçük oyuncaklar koyabilirsiniz. Çocukla “Hey sen” oyununu koşma ve yön değiştirme gerektirecek şekilde oynayın. Örneğin, ayıcığa koş, dön salıncağa koş…” gibi 2-3 bölümlü emirler kullanarak oyunlar oynayın.
Ayrıca yere plastik bardak yada tuvalet kağıtlarından 1 metre arayla çapraz hedefler yapabilirsiniz. Hedeflerin içine eşarp yada mendil koyabilirsiniz. Siz el çırptığınızda (flüt/düdük çaldığınızda) çocuk koşarak çapraz şekilde duran hedeflere değerek yada hedeflerin içindeki mendilleri toplayarak parkuru tamamlayabilir.
6-9 Yaş
Ev içi irili ufaklı malzemeler ile maket yapmalarını destekleyin. Çocuğa etkinlik yapabilmesi için evde az kullandığınız kırlent, örtü/battaniye, boş deterjan kutusu, boş karton kutular, boş tuvalet kağıdı ve kağıt havlu rulosu, rafya/ip, fon kartonu ve keçe/banko bezi parçası gibi malzemeler temin edin. Çocuğa bu malzemelerden istediklerini kullanarak ne yaratmak istediğini sorup sohbet edin. Çocuğun önce kağıda çizerek maketini planlamasına yardım edin. Sonra sizden yardım istediği ölçüde onu destekleyerek maketini oluşturmasını sağlayın. Bu maketi bir gün içinde bitirmek zorunda değil, bu etkinliği hafta sonuna da yayabilirsiniz. Yaptığı ürünün fotoğraflarını çekerek yakınlarınızla paylaşabilirsiniz.